Procesoperator

Ben je op zoek naar een (andere) baan als procesoperator? Of overweeg je procesoperator te worden? Procestechniek.nl heeft de meeste procesoperator vacatures. We vertellen je graag alles over het werken als procesoperator. Lijkt het jou wat? Dan helpen je graag aan een mooie baan.

Procesoperator

De betekenis van procesoperator

De functie procesoperator bestaat uit 2 woorden: ‘proces’ en ‘operator’.

Een operator is iets of iemand die zorgt voor een verwerking.
Zo is een ‘computer operator’ een apparaat dat data verwerkt.
De betekenis van het beroep ‘operator’ is een persoon die zorgt voor de verwerking van producten. Er zijn verschillende soorten operators in de procestechniek.

Bijvoorbeeld de functie ‘machine operator’. Dit is iemand die verantwoordelijk is voor de verwerking die een machine doet.
En natuurlijk heb je de ‘procesoperator’. De betekenis van procesoperator is: iemand die verantwoordelijk is voor de verwerking van producten of grondstoffen in een heel proces. Het proces bestaat vaak uit een aaneenschakeling van machines of productieprocessen.

Vaak worden de functies ‘operator’ en ‘procesoperator’ door elkaar gebruikt. In feite zit hier wel verschil in. Een procesoperator heeft vaak meer verantwoording dan een operator en kan meerdere operators aansturen om het proces te bewaken.

Wat is een procesoperator? De functieomschrijving

Een procesoperator is een persoon die verantwoordelijk is voor een productieproces die bestaat uit meerdere subprocessen. Meestal bestaat dit proces uit meerdere machines. Als procesoperator bewaak je de kwaliteit van het productieproces en zorg je ervoor dat alle machines hun werk doen. Is de kwaliteit of snelheid niet voldoende? Jij als procesoperator stuurt bij door machines anders in te stellen, anderen aan te sturen, reparaties of onderhoud uit te voeren of het proces opnieuw op te starten.

Vraagt een onbekende je op een feestje wat je doet als procesoperator? Dan zou je kunnen zeggen dat je verantwoordelijk bent voor het goed verlopen van het productieproces in een fabriek.

Lees ook deze pagina met meer informatie over wat een procesoperator doet.

De eigenschappen van een procesoperator

Om je werkzaamheden als procesoperator goed te kunnen doen zijn de volgende eigenschappen belangrijk:

  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • oog voor detail
  • passie voor techniek
  • een prima babbel

Een procesoperator heeft verantwoordelijkheidsgevoel nodig

Als procesoperator ben je verantwoordelijk voor een proces. Dit proces gaat altijd gepaard met mogelijke gevaren en belangen. Natuurlijk heeft het bedrijf er zelf belang bij dat het proces goed verloopt. Is de kwaliteit onder de maat of wordt er niet genoeg geproduceerd kost dit simpelweg geld. Maar als procesoperator ben je ook verantwoordelijk voor de veiligheid. En niet alleen jouw veiligheid, maar ook die van collega’s of zelfs omwonenden. Veel processen maken gebruik van chemicaliën, grote machines en hoge temperaturen. Vaak zijn er meerdere risicofactoren die je in de gaten moet houden.

Als procesoperator is oog voor detail belangrijk

Jij zorgt voor de kwaliteit van het proces. Om die kwaliteit te kunnen bewaken moet je als procesoperator oog voor detail hebben. Een beetje perfectionisme is niet verkeerd; jij ziet het gelijk als er iets niet klopt in het proces en reageert daar snel op.

Een procesoperator heeft passie voor techniek

In het proces spelen machines een grote rol. Als procesoperator is het goed functioneren van deze machines jouw primaire taak. Jij weet precies hoe de machines werken. Je kunt ze bedienen of anders instellen. En als er storingen zijn of kleine reparaties plaats moeten vinden weet jij hoe je het op moet lossen. Daar is technische kennis en inzicht voor nodig.

De procesoperator is communicatief vaardig

Vaak stuur je als procesoperator niet alleen machines, maar ook mensen aan. En wil je dat zij doen wat er nodig is? Dan moet je dat duidelijk kunnen communiceren. Ook werk je als procesoperator vaak in ploegendiensten en is het belangrijk dat jij het werk goed kunt overdragen aan de volgende ploeg.

Wat is het leukste aan de functie procesoperator?

Waarom zou je procesoperator worden? Vragen we aan procesoperators wat zij het leukste vinden aan hun werk, zien we de fonkeling in hun ogen en krijgen we steevast het antwoord:

De controle hebben over een imposant proces met gave machines!
Het besturen en regelen van het proces, de verantwoordelijkheid én het goede salaris.

Wil je ook graag procesoperator worden? In onderstaand filmpje leggen leerling operators uit waarom zij graag (proces)operator willen worden:

Welke uitdagingen heb je als procesoperator

Als procesoperator blijf je uitgedaagd in je werk. Geen dag is hetzelfde, er zijn altijd factoren die van invloed zijn op het proces. Een storing, afwezigheid van een collega, een hogere productie, wijzigingen, noem maar op.

Maar ook het proces verandert; er komen nieuwe technologieën, updates en upgrades om efficiënter te werken. Of materialen veranderen om het proces duurzamer te maken. Zo zijn er altijd uitdagingen waar jij als procesoperator rekening mee moet houden om het proces soepel te laten verlopen.

Vereiste ervaring voor een procesoperator

Wil je procesoperator worden, dan heb je kennis en ervaring nodig. Hoeveel ervaring je nodig hebt is afhankelijk van de complexiteit van het productieproces en hoeveel deelprocessen hier onderdeel van zijn.

Wil je procesoperator worden en heb je de juiste kwaliteiten in huis? Veel bedrijven zoeken procesoperators vanaf zo’n 2 tot 5 jaar ervaring en het liefst een afgeronde mbo-opleiding tot procesoperator A (niveau 2), procesoperator B (niveau 3) of procesoperator C (niveau 4).

Maar ook zonder dat je aan deze eisen voldoet is er altijd genoeg werk in de procestechniek. Veel procesoperators starten met ’training on the job’, aangevuld met opleidingen of cursussen die aansluiten bij de productielijn waarin zij werken.

Wat verdient een procesoperator

Natuurlijk werk je niet alleen als procesoperator omdat het een hele leuk beroep is. Je wilt ook goed betaald krijgen. Als procesoperator heb je een van de best betaalde functies voor het opleidingsniveau dat je er voor nodig hebt?

Maar wat verdient een procesoperator eigenlijk? Omdat het een functie is die verantwoording met zich meeneemt verdien je goed.
Het salaris van een procesoperator is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De verantwoordelijkheden die je hebt, zoals de omvang van het proces
  • Jouw ervaring en opleiding
  • De regio waarin je woont en hoe groot de vraag is naar procesoperators
  • De branche waarin je komt te werken
  • Of je in dagdienst of ploegendienst werkt

Procestechniek.nl heeft een salarisonderzoek gehouden. Wil je een goede indicatie wat je als procesoperator verdient? Lees dan alles over hoe het procesoperator salaris is opgebouwd.

Hoe je procesoperator wordt

Als procesoperator heb je kennis en ervaring nodig. Wil je procesoperator worden begin je vaak eerst als leerling operator. Daarna wordt je (machine) operator en groei je door naar procesoperator. Natuurlijk hoeft dit niet jouw carrièrepad te zijn, maar wel het pad dat we in de praktijk het meest tegenkomen.

Als leerling operator met de praktijk aan de slag

Als leerling operator word je opgeleid om mooie producten te kunnen maken. Je volgt een mbo-opleiding tot Operator A, B of C en leert dit met de praktijk.
Je kunt dus direct solliciteren naar een functie als leerlingoperator! Daarmee haal je heel effectief je mbo-diploma en doe je gelijk praktijkervaring op.

Wil je weten of leerling operator wat voor jou is? Lees dan meer informatie voor leerlingoperators.

Doorgroeimogelijkheden van (machine) operator naar procesoperator

Procesoperators zijn verantwoordelijk voor een heel proces. Vaak bestaat dit proces uit verschillende deelprocessen. Als machine operator ben je verantwoordelijk voor een deelproces; een of enkele machines. Als machine operator weet jij alles over jouw deel van het proces. Door ervaring of te wisselen van deelproces leer je de verschillende machines kennen. Bovendien leer je zo alle ins-en-outs van het productieproces kennen. Het je die kennis en ervaring opgedaan? Dan ben je er klaar voor om door te groeien naar procesoperator.

Doorgroeimogelijkheden als procesoperator

A, B of C

Er wordt onderscheid gemaakt door 3 niveaus van operators.

  • Een operator A werkt op mbo-niveau 2 en is verantwoordelijk voor de bediening en controle van machines en werkt in een relatief eenvoudig proces
  • Een operator B werkt op mbo-niveau 3 en is verantwoordelijk voor een complexer proces
  • Een operator C werkt op mbo-niveau 4 en is verantwoordelijk voor de hele lijn en de operators die aan de lijn werken

Doorgroeien tot ploeg- of teamleider

Heb je veel ervaring als procesoperator en vind je het leuk om anderen aan te sturen en te coachen? Kijk je liever verder dan jouw eigen machine of productielijn? Dan kun je als operator doorgroeien tot team- of ploegleider. Je hebt dan de verantwoordelijkheid over het gehele proces.
Lees meer over de functie ploegleider.

Verdieping in (technische) kennis

Werk je als procesoperator, dan ben je nooit uitgeleerd. Jij kent op den duur alle machines in jouw productielijn, of de vaste machine waaraan jij werkt, door en door. Je herkent ieder piepje, kraakje of ander vreemd geluidje. En gaat dat niet zoals gebruikelijk? Dan weet jij meestal wel hoe je dat op kunt lossen. Het werken met machines is het werken met techniek. En op technisch vlak kun je als procesoperator steeds verder leren.

Wil je meer leren over hoe de machines werken? Dan kun je je verdiepen in pneumatiek, hydrauliek, pomptechniek, stoomtechniek, meet- en regeltechniek, aandrijftechniek en elektrotechniek bijvoorbeeld.

Wil je meer leren over de besturing van machines? Veel machines worden aangestuurd door PLC’s. Je kunt je verder verdiepen in de werking van PLC’s en deze leren programmeren of herprogrammeren.

Ook kun je als procesoperator de diepte in gaan op het gebied van procesoptimalisatie en het toepassen van verbetermethodieken. Hoe beperk je afvalstromen en uitval? Hoe kun je omsteltijd verkleinen naar een ander product?

Zie jij het als jouw missie processen ook technisch te optimaliseren? Dan kun je de functie process engineer nastreven. Je gaat dan aan de slag met het ontwerpen en verbeteren van machines en gehele processen.

Leren in een andere branche

De functie procesoperator kun je in verschillende branches uitvoeren. Heb jij zin in afwisseling of ben je uitgeleerd binnen het bedrijf waar je werkzaam bent? Dan kun je als procesoperator relatief makkelijk wisselen van baan en gaan werken in een andere branche.

Zo kun je als procesoperator werken in bijvoorbeeld de chemie, levensmiddelenindustrie, verpakkingsindustrie, textielindustrie of farmacie.

Waar kun je werken als procesoperator?

Als procesoperator werk je bij grotere bedrijven waar productie plaatsvindt. Procestechniek.nl werkt met veel bedrijven die regelmatig procesoperators nodig hebben. Om een impressie te krijgen bij welk bedrijf je zou kunnen werken als procesoperator bekijk dan de werkgevers van procestechniek.nl.

Wil jij ook werken als procesoperator?

Procestechniek.nl is het grootste platform in de procestechniek met gemiddeld meer dan 1300 vacatures.

Meer informatie over de procestechniek?

detachering in de procestechniek

Detachering in de procestechniek

Detachering heeft voordelen en nadelen. We leggen ze graag uit, zodat je kunt bepalen of het bij je past.

Lees verder
doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder

Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?

Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.

Lees verder

Technische informatica in de procestechniek

De procestechniek verandert. Niet alleen worden steeds meer processen volledig geautomatiseerd, ook wordt de procestechniek steeds meer data-driven. Technische informatica speelt een steeds grotere rol binnen de procestechniek.

Lees verder

Haal meer uit jouw technische vaardigheden

Ben je een ervaren klusser of bouwvakker met een passie voor techniek? Heb je ooit nagedacht over het zetten van de volgende stap in je carrière? Misschien is een baan als procesoperator wel de perfecte uitdaging voor jou!

Lees verder