Amalthea
Amalthea B.V. verwerkt de melk, van de bij de coöperatie aangesloten melkgeitenhouders, in haar eigen kaasproductiebedrijf in Rijen tot halfharde geitenkaas. Een deel van de productiecapaciteit wordt benut voor het maken van diverse soorten kaas in loonproductie.
Contact informatie
Meer over Amalthea
Amalthea in het kort
Amalthea u.a. heeft als missie een vooraanstaande coöperatie in de geitensector in Europa te zijn, die een bovengemiddelde melkprijs in Nederland realiseert. Ze behartigt de belangen van de aangesloten melkgeitenhouders.
Amalthea streeft naar de realisatie van significante groei van de productie door extra kaasafzet en loonproductie, en groeit uit tot een productiebedrijf waarin professioneel kaas wordt geproduceerd tegen zo laag mogelijke kosten. Amalthea wenst in smaak en kwaliteit van de kaas en in gedrag uit te stijgen boven alle geitenkaasproducenten.
Amalthea wil een toonaangevende, betrouwbare en zeer kostenbewuste producent zijn van de halfharde geitenkaas, die voldoet aan de wensen van klanten en consumenten.
Organisatie en activiteiten
De naam van de coöperatie is afkomstig van de moeder aller geiten ‘Amalthea’, die leefde op het eiland Kreta.
De coöperatie is in februari 1986 te Tilburg opgericht.
Bij de aangesloten Nederlandse en Belgische melkgeitenhouders wordt op jaarbasis ongeveer 33 miljoen kg melk ingezameld. De leden van Amalthea zijn vakkundige ondernemende melkgeitenhouders die voortdurend bezig zijn met duurzaam produceren en met aandacht voor dierwelzijn, diergezondheid, mens, natuur en milieu.
Bij het productiebedrijf in Rijen wordt dagelijks geitenmelk geleverd van de melkgeitenbedrijven.
Voordat de gediplomeerde RMO (rijdende melk ontvangst) chauffeur de geitenmelk in een van de grote opslagtanks bij het productiebedrijf lost, neemt hij diverse melkmonsters voor borging van kwaliteit en voor bepaling van de samenstelling (vet- en eiwitgehalte) van de melk.
De melk wordt bewaard bij een temperatuur van maximaal 6°C.
Van de melk wordt zo snel mogelijk halfharde geitenkaas gemaakt in verschillende formaten en met verschillende recepturen.
- ronde vormen 4,5 kg en 10 kg natuurgerijpt
- blokvorm van 15 kg natuurgerijpt en foliekaas
- indien gewenst ook andere vormen zoals ronde vormen van 2-3 kg
- 50+, vetarme kaas
- grootgatenkaas
- diverse soorten kaas met kruiden en andere toevoegingen.
De melk van de melkgeitenhouders van Amalthea is vooral afkomstig van de Nederlandse witte melkgeit van het Saanenras. Dit zijn geiten met een zeer goede melkopbrengst, gemiddeld geven ze circa drie liter melk per dag.
Het productieproces bestaat uit verschillende fasen
- Melkopslag (buffer)
In de opslagtank van het kaasproductiebedrijf lost de chauffeur de melk die is geladen bij de melkgeitenhouders. - Toevoegingen
Bij de melk in de wrongelbereider wordt zuursel, vegetarisch stremsel en calcium toegevoegd. - Kaasbereiding
Enkele minuten na toevoeging van het stremsel wordt het roerwerk in de wrongelbereider stil gezet en begint het proces van stremming. - Afvullen
Na stremming en bewerking loopt de wrongel samen met de wei naar de machine (draineerbak) waar de wrongel en de wei worden gescheiden. - Persen
Daarna wordt de korrelige wrongel in grote plakken gesneden en in kaasvaten afgevuld en geperst. - Pekelen
De kaas wordt uit het kaasvat gehaald, gecontroleerd en vervolgens op de band geplaatst richting pekelbassin (zoutbad). - Rijping
Nadat de kazen uit de pekel zijn gehaald, gaan deze naar de rijpingsruimte. - Verpakkingsvormen
Zodra de kazen geschikt zijn voor verkoop, worden deze afgeleverd als hele kaas, verpakt in segmenten of als plakken.
Werken bij Amalthea
Geen vacatures gevonden
Niet direct jouw ideale vacature gevonden?
Doe een open sollicitatie! Dan kijken we samen naar jouw wensen en mogelijkheden.
Kom hier werken!
Geef je telefoonnummer of mailadres door, dan nemen we snel contact met je op.
Direct contact?
Liever zelf contact opnemen, dat kan ook!