BBL-opleiding of training-on-the-job met losse cursussen
Je wilt snel aan de slag als procesoperator. Het volgen van een BBL-opleiding is een van de opties om daar te komen. Maar er zijn er meer.
De opleidingsopties:
• BBL-opleiding
• Opleiding door middel van lossen cursussen en training-on-the-job
• Vapro
Wat de BBL-opleiding Procesoperator inhoudt
Een BBL-opleiding staat voor ‘BeroepsBegeleidende Leerweg’. Kies je voor een BBL-opleiding dan volg je een mbo-opleiding bij een door de overheid erkende opleider. Dit betekent dat je een mbo-opleiding volgt, waarbij je ook als BBL’er moet voldoen aan de wettelijke eisen die door de overheid gesteld zijn aan het mbo. Dat houdt in dat je verplichte vakken moet volgen en daar examen in moet doen: Nederlands, Rekenen en Loopbaan&Burgerschap. Dit rekt ook de duur van jouw opleiding. Afhankelijk van jouw opleidingskeuze voor Procesoperator A, B of C, duurt jouw opleiding 2 tot 4 jaar.
De voor- en nadelen van een BBL-opleiding op een rij
Voordelen:
- een erkend mbo-diploma
- je volgt de vaste structuur van de onderwijsinstelling
- recht op stufi of gebruik van het levenlanglerenkrediet
- je hebt begeleiding vanuit de onderwijsinstelling
Nadelen:
- weinig flexibiliteit: Je volgt een vast programma en gaat een vaste dag naar school
- je volgt verplichte vakken die je niet direct nodig hebt in je werkt
- het duurt jaren
Alternatief op BBL-opleiding procesoperator: Cursussen en training on-the-job
Het volgen van een mbo-opleiding, zoals de bbl-variant, wordt vaak als de standaard gezien. Maar er is ook een alternatief. Er is een groot tekort aan procesoperators. Ben jij geïnteresseerd in een baan als procesoperator en gemotiveerd om te leren? Dan hebben werkgevers jou liever vandaag nog in dienst, dan pas over enkele jaren als jij een BBL-opleiding hebt afgerond.
Daarom is de combinatie training-on-the-job, met het volgen van enkele vakgerichte cursussen zo in trek. Je wordt dan heel gericht klaargestoomd voor jouw functie. Je gaat aan het werk en wordt begeleid door een collega. Daarnaast volg je de cursussen die je nodig hebt. Je hebt dan niet de ballast die een officiële BBL-opleiding met zich meebrengt. Je leert zo veel sneller dát wat je ook echt moet weten. Niet alleen fijn voor jou, want je hebt veel minder verplichtingen voor jouw opleiding, maar ook fijn voor een werkgever. Je kunt snel aan de slag!
Kies je voor deze variant, dan volg je vaak een basiscursus operator, een cursus meet- en regeltechniek, wellicht een cursus elektrotechniek en eventueel een of enkele cursussen gericht op veiligheid, zoals VCA of NEN 3140.
De voor- en nadelen van losse cursussen op een rij
Voordelen:
- Efficiëntie: je leert dat wat je moet weten
- Een lagere studiebelasting
- Je bent veel sneller klaar en inzetbaar voor een werkgever
- Je volgt de cursussen wanneer het jou uitkomt, je kan het zelf plannen
- Werkgevers zijn eerder bereid de cursussen te financieren
Nadelen:
- Cursussen zijn niet standaard gesubsidieerd door de overheid, wat losse cursussen in verhouding duurder maakt
- Je krijgt geen officieel mbo-diploma
Alternatief op BBL-opleiding procesoperator: Vapro
Een ander alternatief op een BBL-opleiding tot Procesoperator is een VAPRO-opleiding. Vapro biedt vakopleidingen binnen de procestechniek. Vapro-opleidingen zijn bekende vakopleidingen binnen de procesindustrie en worden door veel bedrijven erkend. Dat betekent dat als je een Vapro-opleiding hebt afgerond, bedrijven weten dat jij vakbekwaam bent om de functie uit te oefenen.
Volg je een Vapro-opleiding, dan is dat overeenkomstig met een bbl-opleiding: je werkt binnen een bedrijf en wordt begeleid door een praktijkbegeleider van het bedrijf.
Een VAPRO-opleiding bestaat uit verschillende modules. Een module duurt ongeveer 2 maanden. Jij kunt zelf het tempo bepalen.
Heb je alle modules afgerond? Dan kun je de Meesterproef doen: de eindtoets. Behaal je deze toets, dan ontvang jij je Vapro-diploma.
Hoelang de opleiding duurt, is afhankelijk van jouw eigen studietempo en het niveau dat je kiest. Vapro kent de niveaus Basisoperator, Vapro A, Vapro B, Vapro C. Deze opleidingen duren 1-2 jaar, met een studiebelasting van zo’n 10 uur per week.
Daarnaast bestaat er ook nog een Vapro D. Dit is beroepsopleiding op hbo-niveau die zo’n 4 jaar duurt.
De voor- en nadelen van een VAPRO-opleiding op een rij
Voordelen:
- Vapro is een bekende naam in de procestechniek
- Een Vapro opleiding is heel specifiek gericht op het werken in de procestechniek (geen Nederlands, rekenen en loopbaan&burgerschap zoals bij een BBL-opleiding)
- Je bepaalt zelf het tempo
Nadelen:
- een Vapro-diploma is geen officieel mbo-diploma
- een Vapro-opleiding duurt minimaal een jaar met een studiebelasting van 10 uur per week, je bent wel even zoet.
Leren en werken in de procestechniek
Wil je aan de slag in de procestechniek, heb jij een technische achtergrond, maar mis je de juiste papieren? Bij Procestechniek.nl zijn we altijd op zoek naar talent met ambitie in de procesindustrie. We helpen jou graag aan een toffe baan waarin jij je helemaal kunt ontwikkelen. We kijken graag met jou wat de mogelijkheden zijn. Zien we voldoende potentie, of weten we werkgevers in jouw regio die op zoek zijn naar junioren, dan gaan we graag voor jou aan de slag.
Wie weet volg jij dadelijk bij een leuke werkgever een BBL-opleiding of VAPRO-opleiding tot Procesoperator, of word jij klaargestoomd met training-on-the-job.
Hoe werkt het?
- Meld je aan
- Gesprek
- Match met werkgever
- Opleidingsplan
- Aan de slag
Zet de stap
Meld je aan bij Procestechniek. We nemen daarna contact met je op.
Zien wij mogelijkheden, dan helpen we jou graag aan een passende juniorfunctie of leer- en werkbaan!
Bedrijven waar je kunt komen te werken
Werken bij een van deze bedrijven?
Krijg die gave baan die bij jou past!
Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.
Liever direct contact?
Wij staan voor je klaar!