Blog
Geplaatst op 05 nov 2023
De verschillen tussen Operator A, B en C
Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou?
We zetten de verschillen voor je op een rij, zodat jij kunt inschatten of die gave operator vacature past bij jou.
Het verschil tussen Operator A, Operator B en Operator C
De verschillen samengevat:
Operator A, B, of C, waar komt dit vandaan?
De termen Operator A, B en C zoals je ze terugziet in vacatures, zijn afgeleiden van de mbo-opleidingen Operator A, B en C.
Operator A
Operator A word je als je de mbo-opleiding Procesoperator A afrondt. Deze opleiding wordt gegeven op mbo-niveau 2. Volg je deze opleiding als reguliere mbo-opleiding, dan duurt deze opleiding 2 jaar.
Je kunt in plaats van een reguliere mbo-opleiding ook de opleiding Vapro A volgen die 1 jaar duurt. Je krijgt dan niet de verplichte mbo-vakken, maar leert alleen het vakinhoudelijke deel door middel van verschillende modules.
Nog sneller aan de slag als operator A? Door het volgen van losse cursussen kun je vrijwel direct aan de slag als operator A.
Operator B
Wil je operator B worden, dan verwacht het bedrijf dat je een opleiding Procesoperator B hebt afgerond op werkervaring hebt op dit niveau. Procesoperator B is een mbo-niveau 3 opleiding. Deze opleiding duurt ook 2 jaar.
Als alternatief kun je de Vapro B opleiding volgen. Deze opleiding duurt iets meer dan een jaar. Tot slot kun je ook losse cursussen tot operator B volgen om nog sneller in die functie aan de slag te gaan.
Operator C
Je raadt het al. Voor operators C wordt verwezen de kennis en vaardigheden die je opdoet na het volgen van de mbo-opleiding Procesoperator C. Een mbo-niveau 4 opleiding die meestal 4 jaar duurt. Als alternatief kun je Vapro-C volgen. Deze modulaire opleiding duurt iets meer dan een jaar.
Inhoudelijke verschillen operator A, B of C functie
Je ziet al aan de opleidingen en opleidingsduur dat er niveauverschillen zit tussen deze functies. Ook inhoudelijk zijn er verschillen tussen de verschillende functies.
Zo heb je als Operator A de taak om het productieproces te bewaken en bij te sturen waar nodig. Als Operator B wordt er van je verwacht dat je ook storingen kunt verhelpen en onderhoud kunt uitvoeren aan de machines. Je hebt als operator B dus meer technische kennis en vaardigheden nodig. Als Operator C kun jij supervisie houden over meerder processen en stuur je vaak ook collega operators aan.
Overigens heet de functie dan meestal ‘procesoperator‘ in plaats van ‘operator’. Het verschil? Je bent verantwoordelijk voor een heel proces. Maar meestal worden de termen door elkaar gebruikt.
Wat past bij jou, de Operator A, B of C functie?
Om die vraag te beantwoorden is het goed om te kijken naar je achtergrond. Werk jij op mbo-niveau 3, en heb je de benodigde kennis van een operator B? Dan zou je daarop kunnen selecteren.
Maar wat moet je kunnen voor operator A, B en C?
In het kort:
Als operator A moet je kennis hebben van de processen en hoe je deze kunt beheersen. Je hebt wat basiskennis van pneumatiek, elektrotechniek, aandrijftechniek en besturingstechniek. Je hebt het inzicht in hoe deze onderdelen samenwerken en hoe je kunt bijsturen. Ook moet je weten hoe je handelt als er storingen zijn. Uiteraard heb je kennis van veiligheidsregels.
Als Operator B heb je kennis van de technieken die worden gebruikt in de procestechniek. Je hebt meer geavanceerde kennis van pneumatiek, elektrotechniek, aandrijftechniek en besturingstechniek en hoe deze zijn toegepast. Je werkt zelfstandig en kunt de machines waarmee je werkt ook onderhouden of technische problemen oplossen.
Als Operator C kun jij een heel proces aansturen. Jij lost ook de complexere storingen op. Als Operator C kun je je verder bezig houden met procesoptimalisatie en risicomanagement. Het kan zijn dat je tijdens je werk samenwerkt met collega-operators die jij ook aanstuurt.
Meer over de verschillen tussen Operators A, B en C
Aan de slag als Operator A, B of C?
Wil jij aan de slag als Operator A, B of C? Bekijk dan de vacatures. Er is altijd wel een leuke vacature bij jou in de buurt.
Twijfel je of de vacature past bij jouw kennis en ervaring of wil je graag als operator aan de slag, maar ben je bang dat je de juiste papieren niet hebt?
Neem vooral even contact met ons op. Wij helpen je aan een baan die bij je past. We zoeken graag de baan voor je die aansluit bij jouw wensen.