Blog
Geplaatst op 01 nov 2023
Ooit gehoord van het ploegendienst syndroom?
Werken in ploegendienst heeft veel voordelen. Zo krijg je doorgaans een lekkere toeslag en heb je over het algemeen meer vrije tijd. Het kan echter ook uitdagend zijn en gevolgen hebben voor zowel de fysieke als mentale gezondheid.
Herken je het gevoel dat je elke dienst een grote kan koffie nodig hebt om op gang te komen? Of zie je dit bij collega’s om je heen? Lees dan verder, want we gaan dieper in op dit fenomeen.
Wat is het ploegendienstsyndroom?
Het ploegendienstsyndroom, ook wel bekend als shiftwerkstoornis, is een verzamelnaam voor de fysieke en psychologische effecten van werken in wisselende diensten. Deze effecten kunnen variëren van vermoeidheid en slaapproblemen tot problemen met de spijsvertering en concentratie. Procesoperators zijn gewend aan onregelmatige diensten en het werken in de nacht. Dit kan allemaal bijdragen aan het ploegendienstsyndroom.
De effecten van het ploegendienstsyndroom
- Verstoring van de biologische klok: Ons lichaam heeft een ingebouwde klok die de slaap-waakcyclus regelt. Werken in ploegendienst kan deze klok verstoren, wat leidt tot slaapproblemen en een constant gevoel van vermoeidheid.
- Gezondheidsrisico’s: Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig werken in ploegendienst verband kan houden met een verhoogd risico op gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.
- Sociale isolatie: Ploegendiensten kunnen het moeilijk maken om deel te nemen aan sociale activiteiten en tijd door te brengen met vrienden en familie, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie.
- Mentale gezondheid: Het ploegendienstsyndroom kan ook van invloed zijn op de mentale gezondheid, met een verhoogd risico op stress, depressie en angst.
Herken jij iets hiervan bij een collega? Trek aan de bel!
Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het welzijn van jou en je collega’s in de procestechniek. Herken je de symptomen van het ploegendienstsyndroom bij een collega, zoals overmatige vermoeidheid, stemmingswisselingen, of een constant verlangen naar koffie? Vraag ernaar en praat erover.
Als jij of een collega worstelt met de effecten van het ploegendienstsyndroom, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Praat met je leidinggevende of HR-afdeling, of deel je zorgen met een bedrijfsarts.
Hulp en ondersteuning bij ploegendienst syndroom
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent. Veel operators in de procestechniek hebben te maken met het ploegendienstsyndroom. Er zijn manieren om te helpen. Als je merkt dat de symptomen een tol beginnen te eisen, overweeg dan professionele hulp te zoeken. Of zoek contact met de bedrijfsarts voor ondersteuning.
Voordelen ploegendienst
Het lijkt nu misschien vooral een pleidooi om niet in de ploegendienst te werken, maar dat is het zeker niet. We willen hiermee aangeven dat het belangrijk is dat iedereen goed op elkaar let. Het werken in ploegendiensten heeft namelijk ook heel veel voordelen.