Blog
Geplaatst op 22 okt 2024

Digital Twins

Digital twins?

Als we zeggen dat processen geoptimaliseerd kunnen worden met digital twins, dan zie je misschien een kloon voor je van de beste procesoperator bij jullie op de werkvloer. Tenzij die procesoperator echt de helft is van een tweeling die ook graag aan de slag wil, is dat niet wat bedoeld wordt met het optimaliseren met twins.

Een digital twin is een virtuele kopie van een fysiek object, proces of systeem.

Digital twins uitgelegd

Een digital twin wordt samengesteld door talloze sensoren die constant data verzamelen. Met behulp van al die data wordt een digitale kopie gecreëerd van de werkelijkheid.
De kopie, digital twin genaamd, geeft informatie over de status van het object, zoals prestaties, temperatuur en andere relevante factoren.

De data wordt realtime verzameld door allerlei sensoren die geïntegreerd zijn in het productieproces. Daarmee wordt een realtime weergave gemaakt van het product dat wordt gecreëerd. Door meetpunten te hangen aan de digital twin (KPI’s genaamd: Key Performance Indicators), kan het virtuele product dat gemaakt wordt, vergeleken worden met deze waardes.
Wijkt de digital twin af van het beoogde product, dan moet het proces aangepast worden.

Met een digital twin kunnen de productiegegevens beter geanalyseerd worden en patronen en afwijkingen ontdekt worden. Dat helpt om vroegtijdig afwijkingen in de productie te signaleren en te kunnen bijsturen.

Het genereren van digital twins helpt bijvoorbeeld bij de realtime monitoring van het proces, maar ook bij het voorspellen van onderhoud.

En het mooiste? Met een digital twin kun je experimenteren, zonder het in de praktijk te hoeven brengen. Op de digitale tweeling kun je simulaties uitvoeren Wat zou er gebeuren als die ene machine op ‘double speed’ wordt gezet? Of wat gebeurt er met het product als een andere grondstof wordt gebruikt?

Met behulp van de digital twin (en een beetje hulp van AI), hoef je dit niet in de praktijk te testen, maar laat de uitkomst zich raden.

 

Hoe digital twins helpen bij optimalisaties in het productieproces

In productieprocessen kunnen digital twins op verschillende manieren worden ingezet:

Optimalisatie van processen
De verzamelde data kan laten zien waar productieprocessen verbeterd kunnen worden. Bijvoorbeeld, als een machine te veel energie verbruikt of als de snelheid van een productieband beter kan worden afgestemd op de rest van het proces.

Besparing van kosten en middelen
Door te simuleren en scenario’s uit te proberen in de digitale kopie, kunnen fabrikanten experimenteren met nieuwe methoden zonder risico te lopen op verlies van grondstoffen of beschadigde producten.

Efficiëntieverbetering
Digital twins zorgen ervoor dat fabrieken steeds slimmer worden door IoT (Internet of Things) te integreren, waarmee duizenden sensoren data verzamelen. Deze data wordt vervolgens gebruikt om alles van productiekwaliteit tot energieverbruik te verbeteren.

Continuïteit in het productieproces

Procestechniek heeft, voor zover we weten, geen tweelingen onder de werkzoekenden. Onze missie is om het continuïteit te waarborgen in de procestechniek door mee te denken met werkgevers in hun behoeften en daar de juiste procestechnici voor te vinden.

Ben jij al helemaal thuis in Digital Twins, dan nodigen we je uit om contact op te nemen.
Ben je als werkgever in de procestechniek op zoek naar oplossingen op personeel vlak, dan zijn wij er om je te helpen.

Gerelateerd

Digital Twins

Productieprocessen kunnen geoptimaliseerd worden met digital twins. Wat zijn digital twins en hoe spelen ze een rol in het productieproces?

Lees verder

Test: is er een tekort aan toekomstig operators? Echt niet!

"Binnen enkele weken hadden we een poule van ruim 400 mensen die dolgraag als operator aan de slag willen. Niemand wil ze!"

Lees verder
doorgroeimogelijkheden operator

Welke doorgroeimogelijkheden heb je als operator?

Wat kunnen de volgende stappen zijn als je als operator wilt doorgroeien? Lees meer over de mogelijkheden.

Lees verder
Sollicitatievragen voor operators

25 sollicitatievragen voor operators

Nog even en dan heb je een sollicitatiegesprek. Welke inhoudelijke vragen kun je als operator verwachten? Bekijk de 25 inhoudelijke sollicitatievragen voor operators die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Lees verder

Technici zijn baanplakkers. Hoe week je ze los?

Technici zijn hele trouwe werknemers. Een kwart van de technici werkt meer dan 20 jaar bij dezelfde werkgever. Hoe week je talent dan toch los?

Lees verder

Parttime operator vacatures: meer sollicitaties door flexibiliteit

48% van de werkenden werkt parttime. Nederland is parttimeland #1 in Europa. Maar in de procestechniek werkt slechts 6% parttime. Daar ligt een kans bij het vinden van nieuwe medewerkers. Lees er meer over.

Lees verder
Procesoperator thumbs up

Procestechniek.nl: de ideale partner voor werkzoekenden

Ben jij op zoek naar een baan in de procestechniek? Dan ben je bij procestechiek.nl aan het juiste adres! Wij begrijpen als geen ander dat het vinden van een geschikte baan een uitdaging kan zijn. Daarom willen wij jou graag laten zien wat procestechiek.nl specifiek voor werkzoekenden kan betekenen. Lees snel verder en ontdek de vele voordelen die wij te bieden hebben!

Lees verder

Hoe werf je zij-instromers in de procestechniek?

Zij-instromers spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het tekort aan technici in de procestechniek. Maar hoe kun je ze het beste werven? Wat vinden zij belangrijk? En hoe kun je als werkgever hierop inspelen? In dit artikel delen we enkele strategieën en tips om succesvol zij-instromers aan te trekken.

Lees verder

Technologische veranderingen en automatisering in de procestechniek

In de snel veranderende wereld van procestechniek worden procesoperators steeds meer geconfronteerd met technologische veranderingen en automatisering. Hoewel deze ontwikkelingen de efficiëntie en productiviteit kunnen verbeteren, brengen ze ook uitdagingen met zich mee voor degenen die in deze sector werken.

Lees verder

De verschillen tussen Operator A, B en C

Solliciteer je op een operator vacature, dan is de kans groot dat er gevraagd wordt naar een Operator A, Operator B of Operator C. Wanneer past de functie Operator A, B of C bij jou? Wat zijn de verschillen?

Lees verder
Op zoek naar de juiste procestechnicus?