Ploegendienst
Alles over ploegendiensten
Ploegendienst is het werken op variabele tijden en dagen, maar volgens een vast patroon of ploegenrooster. Ploegendiensten worden veel toegepast als het werk langer dient door te gaan dan een 8-urige werkdag. In de procestechniek wordt veel in ploegendiensten gewerkt, maar ook bijvoorbeeld in de zorg of het openbaar vervoer.
In de procestechiek zorgt het werken in ploegendiensten ervoor dat de productie minder of helemaal niet stil komt te staan. Soms blijven machines zelfs 24 uur per dag en 7 dagen per week draaien. Voor medewerkers die in ploegendiensten werken staat er een gunstige toeslag tegenover de wisselende diensten.
Ploegendiensten
Werken in ploegendiensten, daar zit veel variatie in.
Van alleen dagdiensten tot zelfs werken in 7 ploegen.
Lees meer over:
Ploegendienst overdacht
Tussen de verschillende ploegen vindt een ploegenoverdracht plaats. Daarbij wordt het werk van de ploeg die klaar is overgedragen aan de ploeg die begint met werken.
Belangrijk bij de ploegenoverdracht is dat deze snel en efficiënt plaatsvindt. Niet voor niets wordt in ploegen gewerkt om het werk door te kunnen laten gaan. Tijdens de overdracht wordt niet alleen het werk overgedragen, maar vaak ook de signalering van bijzonderheden die zijn vastgelegd in de rapportages worden kort besproken. De nieuwe ploeg moet hiermee de draad verder oppakken.
Verschillende ploegendiensten
Er zijn verschillende ploegendiensten, waarin het aantal ploegen maar ook de roosters verschillen. Zo komen 2, 3, 4 en 5 ploegendiensten het meeste voor. Elke ploegendienst heeft zijn eigen patroon.
Vaak wordt gesproken over een vroege dienst, dagdienst, late dienst en nachtdienst. Meestal begint een vroege dienst om 7:00 uur, een dagdienst om 15:00 en de late dienst (of nachtdienst) om 23:00 uur. Maar dit kan per bedrijf verschillen.
Gemiddelde ploegentoeslag
Voor het werken in ploegendienst kunnen flinke toeslagen worden uitgekeerd. Werk in ploegendienst betekent dat er op onregelmatige tijden wordt gewerkt, meestal ook ’s nachts en in het weekend. De toeslagen voor de verschillende dienstroosters zijn globaal als volgt in te delen:
- 2 ploegendienst: 8-12% ploegendienst toeslag
- 3 ploegendienst: 15-20% ploegendienst toeslag
- 4 ploegendienst: 23-27% ploegendienst toeslag
- 5 ploegendienst: 28-33% ploegendienst toeslag
De hoogte van de minimale toeslagen staan vermeld in de geldende CAO. De werkelijke hoogte van de toeslag kan per bedrijf verschillen.
2-ploegendienst rooster en tijden
Grofweg onderscheiden we binnen de 2-ploegendienst drie varianten:
- het standaard ploegenrooster
- het snel roterende ploegenrooster
- het 38-uurs ploegenrooster
Standaard 2-ploegenrooster
De standaard variant kenmerkt zich door vijf vroege diensten die worden afgewisseld door vijf late diensten.
Het snelroterende 2-ploegenrooster
Bij het snel roterende rooster is er een minder lange reeks van dezelfde diensten. Zoals 2 of 3 vroege diensten afgewisseld met 2 of 3 late diensten.
38-uurs 2-ploegen rooster
Bij het 38-uurs ploegenrooster kent een arbeidstijd – zoals de naam al doet vermoeden – van 38 uur per week. Het rooster is verdeeld in 2 weken waarin de ene week 5 vroege diensten worden gedraaid van 8 uur per dag en in de andere week 4 late diensten van 9 uur per dag.
De vroege dienst start over het algemeen om 7:00 uur. Om 14:00 uur of 15:00 uur wisselen de ploegen elkaar af, afhankelijk van wat de afspraak is over het aantal te werken uren.
Wil jij graag werken in 2-ploegendiensten? Bekijk de vacatures met 2 ploegen.
Werken in 3 ploegen met een 3-ploegenrooster
Bij een bedrijf dat in 3 ploegendiensten werkt zijn dit meestal 3 ploegen van 8 uur die elkaar afwisselen, waardoor 24 uur per dag kan worden gewerkt. Als gewerkt wordt in 3 ploegen is dat meestal van maandag tot en met vrijdag.
3-ploegendienst roosters en tijden
Voor het werken in 3 ploegen zijn de meest voorkomende roosters:
- achterwaarts
- voorwaarts (alternatief van achterwaarts)
- 3 nachten
- zonder nachten, met weekend
- zonder nachten, met verlengde dienst
Achterwaarts en voorwaarts 3-ploegenrooster
De achterwaartse en voorwaartse ploegenroosters kennen vijf gelijke diensten achter elkaar. De diensten beginnen steeds vroeger (achterwaarts) of later (voorwaarts), dus de eerste vijf zijn in de nacht, de volgende vijf zijn late diensten en de laatste vijf zijn vroege diensten. Over het algemeen zijn de wisseltijden om 7:00 uur, om 15:00 uur en om 23:00 uur.
Meestal wordt een voorwaartse rotatie toegepast. Het menselijk lichaam kan zich beter aanpassen aan vertragingen dan versnellingen.
3 nachten 3-ploegendienstrooster
In een periode van 3 weken vinden de volgende diensten plaats: 5 late diensten van verschillende tijden, 5 vroege diensten van verschillende lengtes en 3 nachtdiensten. Voordeel van dit rooster is de beperking van het aantal nachtdiensten en de lange reeks vrije dagen tussendoor.
3 ploegendienstrooster zonder nachten, met weekend
Bij het werken met 3 ploegen kan er ook voor gekozen worden geen nachtdiensten te hebben, maar het werk te verdelen over 7 dagen in de week. Daarbij wordt er dus ook in het weekend gewerkt. Iedere 3 weken herhaalt het rooster zich.
Het voordeel van dit rooster is dat er wel in 3 ploegen gewerkt wordt, maar dat er geen nachtdiensten zijn. Dit is minder belastend voor wie niet goed bestand is tegen het werken met nachtdiensten.
3 ploegendienstrooster zonder nachten, met verlengde diensten
Een roostervariant waarbij lange vroege en late diensten van 9 uur worden toegepast en ook op zaterdag wordt gewerkt. Hierbij zijn er geen nachtdiensten. De starttijden zijn vaak om 6:00 uur en 15:00 uur.
Wil jij graag werken in 3-ploegendiensten? Bekijk de vacatures met 3 ploegen.
Werken in 4 ploegen in een 4-ploegendienst
Het werken in 4 ploegen verlicht de werkdruk ten opzichte van 3-ploegen. De 4 ploegen zijn over 24 uur verspreid en meestal werk je 6 dagen van 6 uur per week. Dit wordt gezien als het standaard 4-ploegenrooster.
Hierdoor komt de totale bedrijfstijd uit op 144 uur, oftewel op 36 uur per week per medewerker. De arbeidstijden worden verdeeld over de dag, avond en nacht. De start- en eindtijden zijn vergelijkbaar met de 3-ploegendiensten.
Medewerkers die in dit standaard 4-ploegenrooster werken, zijn over het algemeen op de zondag vrij. Kortere dagen werken kan fijn zijn bij zwaar werk, maar het gaat ten koste van een weekenddag.
Ook zijn er bij 4 ploegen andere roosters mogelijk, zoals een snel roterend rooster met steeds 2 of 3 dagen vroege-, late- of nachtdiensten. Of een rooster waarbij steeds 4 gelijke diensten afgewisseld worden met 1 of 2 dagen vrij.
Wil jij graag werken in 4-ploegendienst? Bekijk de vacatures met 4 ploegendiensten.
Werken in 5 ploegen in een 5-ploegendienst
5 ploegen worden vaak toegepast bij bedrijven die non-stop doorwerken. De ploegen wisselen elkaar non-stop af.
5 ploegenrooster
De medewerkers werken in dag-, avond- en nachtploegen en de werktijden zijn vergelijkbaar met de eerdergenoemde ploegendiensten. De gemiddelde arbeidsduur per medewerker is zo’n 33,6 uur en is dus korter dan bij andere verdelingen, maar de ploegentoeslag is veruit het hoogst van alle mogelijke diensten: 28 tot 33%.
Bij een 2-2-2 rooster wisselen 2 vroege, 2 late en 2 nachtdiensten af met 4 vrije dagen.
In een 3-2 rooster worden 3 dagen dezelfde dienst gedraaid, afgewisseld met 2 dagen vrij.
Uiteraard zijn er meer 5-ploegenroosters mogelijk, maar bovengenoemde zijn de meest voorkomende.
Door de korte werkweken en de hoge toeslag wordt door veel werknemers het 5-ploegenrooster als een fijne werkwijze ervaren.
Wil jij graag werken in 5-ploegendienst? Bekijk de vacatures met 5 ploegendiensten.
Ploegendienst en onregelmatige tijden
Werk je in ploegendienst dan heb je te maken met wisselende tijden. De een is gevoeliger voor de wisselende diensten dan de ander.
Onderzoek wijst uit dat oudere werknemers en jongere mensen hetzelfde reageren op de ploegendiensten. Het is dus niet zo dat jongere medewerkers er beter tegen bestand zijn. Het zijn van een ochtend- of avondmens blijkt meer te voorspellen hoe iemand reageert op ploegendiensten.
Om het effect van de onregelmatigheid zo klein mogelijk te houden zijn ploegendiensten met zo min mogelijk of een zo kort mogelijke reeks nachtdiensten het beste.
Vaak is het een kwestie van wennen aan de onregelmatigheid. Daar staan natuurlijk ook hele mooie voordelen tegenover.
De 5 grootste voordelen van werken in ploegendienst
- De toeslagen
- Sommige roosters bieden langere reeksen vrije dagen
- Bij onregelmatige werkdagen ben je ook vrij op doordeweekse dagen. Zo kun je altijd dingen oppakken die alleen tijdens ‘9-to-5’ kantooruren kunnen.
- Je reist voor of na de spits
- Je pauzes worden (meestal) doorbetaald
Wil jij graag in een bepaalde ploegendienst werken?
Geen zin om, ondanks die lekkere ploegentoeslag, in verschillende ploegen te werken? Liever gewoon dagdiensten?
Laat ons voor jou zoeken!
Heb je niet de baan gevonden die je zocht?
Procestechniek.nl helpt al 15 jaar procesoperators en andere technici in de procestechniek aan een nieuwe baan. Wij zijn bekend met de meeste bedrijven in de procestechniek en weten op basis van jouw wensen goed welk bedrijf bij jou zou passen. Wij gaan 100% aan de slag voor JOU!
Laat direct je profiel achter, zodat wij jou kunnen helpen aan de perfecte baan. Het is gratis!
7 redenen om je aan te melden
- We hebben de meeste vacatures in de procestechniek van Nederland
- Wij werken met de mooiste bedrijven in de procestechniek
- Wij focussen alleen op de procestechniek, wij zijn gesprekspartner op niveau
- Wij zijn niet gefocust op het direct koppelen van werkgever aan werknemer, maar zijn er voor jou en zoeken een baan die bij jou past
- Jij als kandidaat bent onze klant
- Wij zijn er voor je: ook na het vinden van een nieuwe baan
- Wij richten ons alleen op vaste banen, zo krijg jij zekerheid te kunnen groeien bij jouw toekomstige werkgever
Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?
Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op of bel ons direct!
Om je goed van dienst te kunnen zijn, adviseren we wel je eerst aan te melden.
Liever direct contact?
Wij staan voor je klaar!